Wednesday, March 31, 2010

Spring Cakes & Tiramisu

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Wednesday, March 31, 2010 2 comments Links to this post
Sekarang musim bunga, kek-kek semua pun mood berbunga-bunga. hehehehe
Marble Choc Cheese cake order dari Hajar utk suprisekan K.Nur. Bestnya dpt suprise befday ni. aku suka suprise2 ni. hehehe. Terima kasih byk2 Hajar & happy Birthday to K.Nur. Moga ssentiasa dimurahkan rezeki & sentiasa berbahagia disamping yang tersayang.

Choc Moist Cake order dari Cikgu SMK Air Merah utk majlis perpisahan salah seorang pelajar kelas yang akan pindah skolah lain. Baik betul hati cikgu ye belanja kek utk pelajar2nya.

My Delicous Tiramisu. Buat ni kes ada kek coklat lebih, then pikir punya pikir nak buat apa ngn kek ni, jdlah Tiramisu. Sgt sedap. Sesapa nak order, boleh sms/emel aku ye.....

Cupcakes

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Wednesday, March 31, 2010 0 comments Links to this post
Choc Moist Cupcakes with Choc Ganache frosting order dari Ainna... Sesungguhnya aku memang tak reti sesangat deco cupcakes. Serba tak menjadi comel. Thanks Ainna, harap ainna berpuashati ngan CC yang serba simple ni. hehehe. Akhirnya dpt gak kenal ngn Ainna. Comel lote orangnya. Lenkali silalah order lagi ye Ainna..hehehe. leh kita jumpa lg.

Ainna order ni untuk adik-beradiknya. Harap diaorang suka ngn CC ni...

Wednesday, March 24, 2010

Variaty Cakes

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Wednesday, March 24, 2010 1 comments Links to this post
Tak mau mengarang panjang2... just enjoy the pics below ok... :)
Edible Image Cake (Buttercake inside) order dari Watie utk hantaran pertunangan adiknya. TQVM watie coz sudi order ngn Dapur&Oven

Kek yang dikelilingi gambar2 pasangan. Comel kan?

Ini plak kek Befday untuk adik watie jugak coz majlis tunang dibuat pada hari lahir dia. Senang skit nak ingat tarikh2 penting kan... Thanks again to Watie

Pandan Layer Cake order dari Farah utk makan2 ngn family. TQVM Farah!!! Nnto order lagi ye. hehehe

Kek Keladi order dari Rafidah, Thanks Rafidah.. tak dpt nk kenal Rafidah coz Hubby dia yang dtg amik kek ni kt umah. Kalau sedap silalah order lg ye. TQVM..

Sunday, March 21, 2010

BirthDay Cakes

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Sunday, March 21, 2010 1 comments Links to this post
Semakin lama semakin susah nak update blog. huhuhu.. tak leh jd ni, dh byk kek tertangguh ni.. Haraplah aku dpt update blog ni at least 2 kali seminggu. Untuk update blog ni, mula kene edit gmbr dulu, then masuk picasa pastu br upload. Byk keje tu. hehehe. Last week ramai yang celebrate befday. So semua kek bertemakan befday jer. Last week ramai order Marble Choc Cheesecake & Choc Moist Cake. Bab deco ni aku kene improve byk lg, bilalah nk g kelas ni.

Marble Choc Cheesecake order dari Suria..Opismate Hubbyku. Thanks Suria. Hope you like it

Choc Moist Cake order dari boss hubbyku, Bee Fen for her mom;s Befday. Thanks Bee Fen.

Choc Moist Cake order dari K.Ayu also opismate Hubbyku. Thanks K.Ayu coz sudi order ngn Jeri..


Thanks kepada semua yang sudi order ngn Dapur&Oven.. Tanpa kalian semua siapalah Dapur&Oven ni.

Tuesday, March 16, 2010

Contemporary Cake & Ladybug Cake

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Tuesday, March 16, 2010 0 comments Links to this post
Salam semua.. sekarang ni susah sungguh nak update blog.. Always overdue. Kek ni order yang 2 minggu lepas. Contemporary Cake aku panggil ni coz deco sesuka hati. hehehe. Masa ni dh kekeringan idea nak deco apa. Kek untuk lelaki lak tu, nak letak bunga cam tak kene jer, tp letak gak skit utk tambahkan seri. Last2 jdlah mcm ni. Comel gak kan??? hehehe. 2 Tier Contemporay Cake ni order dari K.Farah untuk her Hubby & Adik kembar Hubby K.Farah yang celebrate Befday yang ke 32 this year. Keknya adalah Marble Choc Cheese Cake. Thanks K.Farah... hope K.Farah & family suka ngn kek jeri. Len kali silalah order lg ye.

Marble Choc Cheesecake Inside with buttercream frosting

Ladybug Cake order dari Farah dari Seberang Jaya. Sorry Farah tak sempat nak kenal ngn Farah. Hubbyku jer yang tolong antar kek ni coz aku tak leh tinggal kek yang dok dlm oven masa tu. Happy Birthday to Azzalea. Thanks ye Farah, len kali silalh order lg ngn akak. Leh kita kenal2. hehehe

Ladybug yang gemuk

Tuesday, March 9, 2010

'SORRY' Courverture Choc

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Tuesday, March 09, 2010 0 comments Links to this post
Courverture Choc order dari Ainna utk her BF kot. hehehe. Tak sempat nak jumpa & nak kenal ngn Ainna. Hubbyku jer yang tolong g hantar. Pick-up point adalah kt Secret Recipe, Kulim. Thanks ye Ainna coz sudi order ngn akak. Hope kawan Ainna likes this chocs. Len kali leh order lagi ye.

12 Cav Cute Courverture Chocs. Very delicious!!!

In Bookstyle Box

Wednesday, March 3, 2010

Dapur& Oven Anniversary

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Wednesday, March 03, 2010 3 comments Links to this post
Happy Anniversay to my Blog!!. Dah setahun dh umur blog daku ni. Atceli datenya ialah 22 feb 2010. Aku agak bz nak story about this, so postpone sampailah ari ni br dpt story mory. Pada permulaan blog ni, aku hanya nak share resepi yang aku dh cuba then aku slalulah bg apa yang aku dh msk utk hubbyku bwk g opis, Kalau aku & Hubbyku nak mkn semua, memang tong smphlah jwbnya. Lgpun aku suka baking & try new resepi & kengkawan hubbyku dpt gak merasa air tgnku. Dah aku memang tak der keje, asyik mengadap Tv jer, baik aku try resepi2 yang berlambak kt blog2 & Fotopages. Tapi lama-kelamaan, blog ni dh jd bisness lak. First order aku dp dari opismate hubbyku suh wat kek coklat utk besday boss diaorg. Masa tu aku tak berapa reti sgt nk deco mendeco ni, skang ni pun still tak reti lg. hehehe. Segan gak nak amik order coz takut tak sedap, tp belum cuba belum th. Amiklah jugak ordrer & deco pun ala kadar jer. kek pun comot2 lg. Sekarang blogku dah berusia setahun dh, Dh byk bende yang aku pelajari dan pengalaman yang aku dpt & hadiah utk Anniversary blog ni, hubbyku belikan ku mixer yang lebih besar dr yang sebelumnya. Alhamdulillah.. Aku suka tul ngn mixer baru ni. Mixer ni boleh muat 5 liter & hrganya pun sungguh murah. Nyaris nak beli mixer Kentwood kt Jusco dah aritu. Tp mixer Kentwood hanya 4 liter, tp comel sgt yang kolor merah. Hgnya pun leh thn RM1300. Sib baik jumpa mixer jenama Berjaya 5 liter tp hgnya jauh lebih murah. Dan aku gak dpt DSLR ku sendiri. Walaupun 2nd, tp happy ada DSLR sendiri. ni pun hubbyku yang belikan jugak. Bolehlah nnti aku join street shoot ngn hubbyku. hehehe. Syukur Alhamdulillah, rezeki utk aku dalam baking ni ada kemajuan & peningkatan. Terima kasih kepada semua yang sudi order kek dgn Dapur & Oven, tanpa kalian semua, siapalah aku. Untuk Boss Hubbyku (BeeFeng) "HAPPY BIRTHDAY"

Tuesday, March 2, 2010

Kek Hantaran-Blue & Purple

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Tuesday, March 02, 2010 0 comments Links to this post
Choc Moist Cake order dari Hadi untuk adiknya yang kawen ngn org JB. Masa tunang dulu pun Hadi dah order & diaorang ckp kek ku sedap. Thanks to Hadi & Ida sudi order ng Dapur&Oven lg. Tak leh nak story pjg2 coz sakit kepala melanda. Mata dh nak tutup.

Cake: Choc Moist Cake
Size: 9 Inci/2kg
Frosting: Buttercream

Monday, March 1, 2010

Coklat Utk Tersayang

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Monday, March 01, 2010 0 comments Links to this post
Courverture Choc order dari Yan. Yan ni order thru emel & sms. Kami saling tak mengenali pun. Inilah kuasa blog & internet. Byk kwn dh aku kenal melalui blog ni. Thanks bebanyak kepada yang sudi order dgn Dapur & Oven. Coklat ni Yan suh aku pos utk someone yang dia sayang kt KL. Sib baik sampai dgn selamat. Tapi menemper coklat pd cuaca panas terik ni, perkara yang amat menyeksakan. 4 jam jugaklah dok temper suh sejuk.. Padahal malam hari aku buat ni. Demi customerku, kenelah buat gak. Rezeki jgn ditolak. Moga Yan & penerima coklat ni berpuas hati. Tima kasih Yan, len kali sila order lg ye. hehehe

35 Couverture Choc in Bookstyle Box

Soooo Sweeett....

Kelas Kek- Very Amatur

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Monday, March 01, 2010 1 comments Links to this post
Kelas kek ni permintaan dr K.Mariayang ingin belajar wat kek. Aku dh ckp yang aku tak pandai sgt buat kek tambah lg nk buat kelas. Tapi jadilah jugak kelas ni walau serba kekurangan. Dalam kelas ni K. maria belajar wat Kek Span & Marble choc cheesecake. Deco pun sempat buat yang simple2 jer. K.maria... kalau icing tu manis sgt, kurangkan gula & susu ya. Hope K.maria dpt jugaklah ilmu serba sedikit ye. Mintak maaf atas segala kekurangan.

 

Bakelicious By Dapur & Oven Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez