Wednesday, March 11, 2009

Choc Moist Cake & Sponge Cake

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Wednesday, March 11, 2009
Rasa dah lama tak update. Weekend lepas aku bz sesangat. Adik aku n kengkawan dia from Uitm Kuantan dtg tdo sini. Pas tu adik aku from Shah Alam pun dtg sini gak. Dia ada interview kt Batu kawan ahad lepas. Pas antar diala kami exciden tu. pas tu ingat nak update semalam, tapi masalah perempuan yang every month dtg plak semalam. Pas ada baby pun still sengugut lagi. Tp kali ni tersangat teruk sampai aku tak leh bgn. Nasib baik hubbyku tak g keje. Kalu tak saper nak jg si kecik cute miut ni. hehehe. Tula saper suh minum coke. Dah tahu dh nak sampai harinya, gatal g minum.

Kek-kek di bawah ni dioder oleh kawan aku, Ct Mariana untuk majlis kawen dia. Official Photographer untuk majlis Ct ni ialah Fazry. Aku buatkan untu Ct Kek Span dan Kek Coklat Moist. Yang 4 segi ni adalah Kek Span. Frosting kedua2 kek ni aku buat buttercream dan dihias ngn sugarpaste flower. Mintak ampun mintak maaf Ct, kek ni cam comot jer aku tengok. Aku kene improve lagi bab deco-mendeco ni. Sib baikla Ct kata sedap dan dia puas hati.

Kek yang ni untuk buat hantaran. Ni Choc Moist Cake. Aku buat kek ni lebih tinggi dari biasa. Pastu ditambah ngn sugarpaste flower lak, lgla makin tinggi sampai kotak tak leh nak tutup. Resepi untuk Choc Moist Cake ni aku dh letak kt entry seblum ni.


Ini plak Sponge Cake. Kek ni Ct cakap untuk makan2 ngn family jer. So aku buat simple cam ni jerla. Kek ni pun aku buat tinggi gak. Bolehla satu family makan.


Resepi : Kek Span
Sumber : Intan tp ambik from Mamafami

Bahan-Bahan
250 g telur (ditimbang tanpa kulit)
120 g gula kaster
125 g tepung naik sendiri
50 ml air
13 g ovallette
60 g butter cair
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-Cara
1. Masukkan telur, gula kaster, tepung naik sendiri, dan ovallette ke dalam mangkuk mixer. Pukul dgn kelajuan yang tinggi
2. Masukkan air dan esen vanilla
3. Terus pukul hingga kembng dan ringan
4. Tuangkan butter cair dan kaup balikkan bancuhan
5. Bakar dlm oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 40 minit.

1 comments on "Choc Moist Cake & Sponge Cake"

Heart on March 11, 2009 4:41 AM said...

makin rancak berbizz skrg ni.bagus2..!!teringat laa pie yg jerry buat dulu2.bila la bley nk merasa lagi..huhuhuu

 

Bakelicious By Dapur & Oven Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez