Salam semua... Ini adalah kek buatanku yang terbaru iaitu Kek Lapis Pandan. Kek ni memang sedap dan comel!! Sungguh sedap n tak terasa bila makannya. Sesiapa yang dh try ni, silala bg komen ye!!! dan kepada sesiapa yang nak order, sila kol or sms or tinggalkan msg kt sini ye...
Nila isi dalamnya.. menggiurkan tak???hehehe
Ni plak versi yang kecik. Sesiapa yang nak order versi ni pun leh gak order.
Ini buat kali kedua utuk My SIL yang celeb besday on 1st May aritu. Aku dah buat sebijik kek dah utk diaorang, tapi cepat sungguh habis dan request nak lagi kek ni nak bwk blk Klantan. Tlg Abaikan yang dh dipotong tu. Tak sabar nak rasa..hehehe
Ni plak Lauk pauk simple yang aku masak last week. Pucuk paku goreng belacan. Susah tul nak jumpa pucuk paku ni tau!! Skali jumpa kt pasar malam trus 3 ikat aku beli. Nyam-nyam!!
Ini plak Ayam masak halia kegemaranku...
Resepi: Pandan Layer Cake
Sumber: Jasmeen Nadiya
Bahan-Bahan
Kek Span
Adunan Pandan
1050 g santan cair
225 g gula kastor
2 sudu teh serbuk agar-agar
1 sudu teh esen pandan
100 g tepung hoenkwe hijau
Cara-Cara
1. Masak semua bahan di atas api sederhana. Kacau hingga ia jadi pekat
2. Untuk menyediakan kek, mula2 sediakan bekas yang lebih besar dari saiz kek.
3. Tuang adunan pandan, biar sekejap, letakkan kek, tuangkan adunan pandan lagi, letak kek dan ulang hingga semua selesai.
4. Jangan tutup kek terakhir dengan adunan pandan, cuma kemaskan tepi2 yang kosong sahaja.
5. Sejukkan di dalam peti sejuk. Setelah itu, keluarkan dari bekas dan bolehlah dipotong....
Selamat Mencuba!!
2 comments on "Kek Sodap"
jeri..kek lapis pandan ni sedapppp sgt...tp personally elia lebih ske yg keladi...tp afzal n adik prefer yg pandan ni...anyway, due2 pon SEDAPP.. :)
sodapnya eden tengok kek akok nih....
(noghori semilan)...bila leh nak raas nih.... hehhehe
Post a Comment