For this week, Kek keladi yang kecil comel ni diorder oleh Aida & K.Ros (Celestica Team). Thanks for order. Harap both of them suka ngan kek ni. Silala bagi komen ye!! Mana tahu kalau2 ada yang perlu diperbaiki lagi.
Sheperd Pie ini plak dioder oleh K.Farah, Farah D n Watie. Thanks semua. Hope semua suka ngn masakanku ini.
oooohh.. Ini tidak dioder oleh sesapa.. Ini lauk yang ku masak utk lunch kami. Aku panggil Ayam cili hasil ciptaanku sendiri.
Ini plak baby sawi masak ngn sos tiram n sedikit kicap manis
Kek minggu ni adalah CARROT CAKE!!
Resepi: Carrot Cake Leen Omar
Bahan-Bahan
2 1/2 cawan Tepung berserbuk penaik
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 s/k serbuk kulit kayu manis (optional)
1/4 s/k garam
3/4 cawan brown sugar
1 cawan gula kastor
4 biji telur
1 cawan minyak jagung
1 cawan butter cair
3 cawan lobak parut
3/4 cawan lobak cincang
Topping:
3/4 ketul cream cheese
100 g butter/krimwell (Aku letak krimwell)
1/3 cawan icing sugar
1 s/k lemon juice (optional)
(kalu suka lebih rasa cheese, kurangkan sedikit butter/krimwell)
Cara-Cara:
1. Panaskan Oven 180C
2. Ayak tepung bersama baking powder & soda bikarbonat dalam mangkuk
3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, butter cair, serbk kulit kayu manis, brown sugar, gula kastor & gula.
4. Kisar adunan hingga lembut n gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
5. Bakar dalam oven 45 minit hingga satu jam. Test ngn lidi, kalu tak melekat dh masakla tu!!
6. Biarkan sejuk then buat topping
7. Untuk topping, masukkan semua bahan dan kisar hingga kembang dan lembut. Then sapukan pada kek.
SELAMAT MENCUBA!!
Bahan-Bahan
2 1/2 cawan Tepung berserbuk penaik
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 s/k serbuk kulit kayu manis (optional)
1/4 s/k garam
3/4 cawan brown sugar
1 cawan gula kastor
4 biji telur
1 cawan minyak jagung
1 cawan butter cair
3 cawan lobak parut
3/4 cawan lobak cincang
Topping:
3/4 ketul cream cheese
100 g butter/krimwell (Aku letak krimwell)
1/3 cawan icing sugar
1 s/k lemon juice (optional)
(kalu suka lebih rasa cheese, kurangkan sedikit butter/krimwell)
Cara-Cara:
1. Panaskan Oven 180C
2. Ayak tepung bersama baking powder & soda bikarbonat dalam mangkuk
3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, butter cair, serbk kulit kayu manis, brown sugar, gula kastor & gula.
4. Kisar adunan hingga lembut n gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
5. Bakar dalam oven 45 minit hingga satu jam. Test ngn lidi, kalu tak melekat dh masakla tu!!
6. Biarkan sejuk then buat topping
7. Untuk topping, masukkan semua bahan dan kisar hingga kembang dan lembut. Then sapukan pada kek.
SELAMAT MENCUBA!!
4 comments on "Order For This Week & Carrot Cake"
Carrot cake tu sedap..tenkiu arr kasik sample las wk.. x manis sgt.. it just nice.. =)
Tima kasih K.Farah.. Tapi jeri tak berapa suka sgtlah kek ni.
pie anda sgtlah sodappp..kami (azida,finy and me) mkn sampai x igt donia. hehehe..sgt sgt sedap lah.. =)
Tima kasih Farah... nnti orderla lagi ye!!
Post a Comment