Saturday, May 9, 2009

Marble Choc Cheese Cake

Posted by Photo Journey & Dapur & Oven at Saturday, May 09, 2009
First time buat kek yang ada cheese ni. dah lama amik resepi ni dlm fotopage Maklang, tapi last week baru try buat n jadi n sungguh sedap. Kombinasi kek coklat n cheese memang sedap. My hubby bawk g opis dia n terus ada yang nak order. Alhamdulillah..ada gak yang nak order dgnku yang serba amatur ni. Terima kasih byk2 ye coz bagi support kat aku dan teruslah mengoder dariku ye!!



Order dari Wani yang kecik comel jer orgnya. Dia nak yang versi kecik. Harap wani berpuas hati..orderla lagi ye!!


Ini plak Marble Choc Cheese Cake saiz biasa order dari K.Farah. K.Farah request tulis Happy Mothers Day. Tapi mintak maap bebanyak kt K.Farah coz tulisanku ini hodoh sesangatla. Maklumla, dah lama tak menulis, cam dah tak reti nak buat tulisan cantik skit. Minta maaf ye K.farah n thanks for order. Hope K.Farah suka ngn kek ni n lehla order lagi ye!!


Ini plak Kek Keladi versi kecik order dari Elia. Elia juga order Sheperd Pie dgnku. Thanks for order!! Nnti orderla lagi ye!!


Ini dia Macaroni Baked Cheese order dari Hijriah utuk dimakan di opis. Harap Hijriah juga berpuas hati dgn masakkanku ni. Next time orderla lagi...


Resepi: Marble Choc Cheesecake
Sumber: Fotopage Maklang

Bahan A:
180 g Mentega
20 Serbuk koko (diayak)
170 g gula kastor
3 biji telur
120 g tepung naik sendiri
1 s/ ke baking powder

Bahan B:
250 g cream cheese
60 g gula kastor
1 s/k esen vanilla
1 biji telur

Cara-Cara:
1. Pukul butter & gula hingga kembang
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji
3. Masukkan serbuk koko, tepung dan baking powder yang telah diayak. Gaul rata
4. Dalam bekas yang lain, pukul Bahan2 B hingga kembang
5. Tuang 1 bahagian adunan A ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian, tuangkan semua adunan bahan B dan ratakan. Then tuangkan baki adunan A
6. Bakar dalam oven 160 C selama 60 minit
7. Setelah masak, tunggu hingga betul2 sejuk sebelum dipotong.

SELAMAT MENCUBA!!

5 comments on "Marble Choc Cheese Cake"

K.frh said...

kek yg sedap & cute :)
dah potong & makan kek tu....skrg tnggai 1/4 lagi..kena serang ngan budak2..hehehee

D@puR D@n OvEn on May 10, 2009 1:58 AM said...

hehehe.. thanks K.farah, lain kali orderla lagi ye!!

mommyeryna on May 10, 2009 9:59 PM said...

marble choc cheese ni yg jeri bg rasa aritu kn? mmg sgt sedap..baru sempat rasa sket jer..pastu tgk2 tok dh bedal smpi abis..hu3...xpa2 nnt blh try order..

Qaseh on May 11, 2009 3:00 AM said...

sedapnyer..kalau org dok dekat..dah tentu org order ngan jerry...

Bebo on May 12, 2009 11:25 PM said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Bakelicious By Dapur & Oven Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez